beter tien poezen in de lucht…

vogelval

vogelaar

Juuleke trakteert mij af en toe op foto’s van de half opgevreten vogeltjes die haar katten op haar stoep achterlaten. Ik zie natuurlijk toch al liever foto’s van mijn kleinkinderen dan van katten, laat staan foto’s van katten met onthoofde musjes. Mijn kleinkinderen moeten dat beslist niet weten, maar persoonlijk ik zie ik zelfs liever poezen zonder kop dan vogeltjes zonder. Ik weet het: eksters, buizerds en valken zullen hetzelfde doen, maar die fokken we dan ook niet als huisdier. Die zouden ook niet vrijwillig een half poesje achterlaten. Sorry, ik houd nu eenmaal meer van vogels dan van poezen. Ik zal niet op ze schieten, maar als ik er een op mijn dak tref bestaat de kans dat hij of zij zó hoog gaat vliegen, dat ze zelf maar wát graag vleugeltjes zou hebben gehad. Verplicht muilkorven in de maanden mei en juni stel ik voor. Mijn vogeltjes worden dagelijks verwend met peperdure vogeltjespindakaas, omdat gewone pindakaas te zout is. Die worden mooi niet half opgevreten door een kat die niet eens honger heeft na zijn kattenvoer met yellofin. Nu ik er over nadenk is die speciale zoutarme vogeltjespindakaas misschien ook wat overdreven. Kost drie euri per potje en is er inmiddels in vier smaakvolle variëteiten zoals met hele stukjes noot, verse meelwormpjes, rood fruit of krokante insektjes. Niéuw is de speciale hi-energy pot. Misschien zijn ze bij de vogelbescherming ook een beetje gek geworden, net als ik. dicktipt: We zien ze vliegen.

vivara

8 thoughts on “
beter tien poezen in de lucht…

 1. Op mijn vensterbank leg ik rozijnen voor de merels, die zijn er gek op en ik kan altijd goed volgen hoe het er in het vogelhuwelijk bijstaat.
  Komen ze alleen zelf eten dan zijn er geen eitjes, eerst zelf eten en dan nog wat meenemen voor de partner betekent broeden. En dan eten ze nauwelijks zelf maar komen met drie wormen in de bek nog proberen er vijf rozijnen bij te proppen en dat met een steeds hogere frequentie. Soms zitten ze ineens met een jong op de vensterbank.
  Gisteren zat er ’n jong alleen op de vensterbank te piepen, ik keek vanuit een hoekje in de keuken en ineens kwamen pa en ma en het ging zo snel dat ik niet heb gezien hoe ze het deden, maar ze hebben het jong opgehaald!

  • een lelijke appel krijgen ze af en toe, meer niet. Voor straf omdat ze mn groene dak slopen.

 2. In onze tuin huist een bevriend merelpaar met kind, de ouders eten zelfs uit de hand.
  Een paar dagen geleden zat mevrouw merel kabaal te maken in onze vensterbank, ik zag in de vijver iets spartelen dat was het jong, ik heb het diertje gered, maar dankbaar…………..nou nee, hij was kennelijk banger voor mij dan voor verdrinken.

  • de ouders zijn je vast dankbaar… Merels slopen mijn sedumdak regelmatig, maar dat mogen ze.

 3. De katten gaan er binnenkort voor in therapie. De ossenhaas en ribeye die ik ze voor zet zouden voldoende moeten zijn. Dan mag al het fladderend spul gewoon in leven blijven. Ik voer de vogels ook, maar misschien moet ik daar, kattechnisch gezien, maar eens mee ophouden… X!

  • Ach, als ik ze maar niet bij mij op het dak zie is er nauwelijks wat aan de hand…. x

Comments are closed.