betrapt

Sinds de vijfde klas van de lagere school was mij dat niet meer overkomen, maar gisteren liep ik weer eens spectaculair tegen de lamp. Een onvervalst heterdaadje bij de plaatselijk mega AH. Ook als kind kon ik al slecht rondkomen met mijn zakgeld en duurde de week altijd drie dagen te lang. Alle keren dat het goed is gegaan ben ik vergeten, maar die ene keer dat ik betrapt ben met een reep chocola in mijn zak staat mij nog helder bij. Om tijd te winnen hadden wij gisteren zo’n handige handscanner op de boodschappenkar geplaatst en naast het opruimen van de lege flessen heb ik er nu een taakje bij. Na enig oefenen weet ik feilloos alle streepjescodes te vinden en niets, maar dan ook niets valt in het kratje zonder persoonlijk door mij te zijn gescanned. Dacht ik…
Ze was jong, blond en met haar allervriendelijkste glimlach, nog enigzins versterkt door een beslist niet misstaand overbeetje liep ze op ons af. U bent geselecteerd voor een controle zei ze, en ze probeerde het nog iets te vergemakkelijken door er aan toe te voegen: Er ging misschien iets mis met een 35% kortingsticker. Vol vertrouwen op de goede afloop parkeerde ik de boodschappenkar bij haar balie en een voor een begon ze de boodschappen opnieuw te scannen. Goede kennis Kim, u kent haar nog wel van haar twee hondjes, had ons inmiddels ruimschoots rechts ingehaald via de normale kassa, groette ons vriendelijk en keek nog eens achterom bij de uitgang. Het meisje van de controle had wat foutjes ontdekt. Zes artikelen waren kennelijk tóch niet aangeslagen en zo voelde ik mij ook. En net als vroeger waren het weer drie repen chocola van €1,29 per stuk en twee pakjes roomboter van € 1.41 Het gebeurt veel vaker hoor, zei het aardige meisje. U heeft het nog een beetje gecompenseerd door ook twee artikelen dubbel te scannen, de slagersworst van €2,33 en de AH chocolade van 89 cent. Helemaal niet erg, zei ze, u heeft nu alleen wel een aantekening op uw bonuskaart en wordt een volgende keer weer gecontroleerd waarschijnlijk. Daar heb je het al. Vijftig jaar later wordt er wéér op mij gelet bij de supermarkt. Volgende week zal ik het nog eens proberen, maar dan met volle concentratie. Ik laat me tijdens het scannen door niemand meer afleiden, zelfs niet door Kim. dicktipt: neem de kassa, dat is sneller!

19 thoughts on “betrapt

 1. haha, hoe akelig. Het goede nieuws is dat je de volgende controle sierlijk voorkomen kunt door een nieuwe – en uiteraard anonieme – bonuskaart te vragen bij het meiske achter de infobalie. En dat kan je blijven doen. Een mens wil immers in rust boodschappen?

 2. Die zelfscanner laat ik aan me voorbij gaan. Veel liever sta ik in de rij bij de kassa om te kunnen lachen met die leuke dame uit Indonesië, die altijd vraagt hoe het met me is. Of die vlotte jongen op de zaterdagochtend die een beetje stottert. Ontroerend mooi.

 3. Beetje plagen mag toch Dick….ik had die zooi in je karretje gemikt….
  En lachte je hartelijk uit…eh…toe bij de kassa…:-)
  Kus van Kim

 4. Het vervelendste vind ik nog dat ah de prijzen heeft verhoogd om het risico van verkeerd scannen dan wel ordinair jatten te compenseren. Je MOET dus af en toe ook wel……! Anders ben je de bekende dief van de eigen portemonnee. Vind het trouwens niet stoer dat je dan de bon moet gebruiken om door het hek te komen. Dat slaat weer helemaal nergens op. Ah voorkomt daarmee alleen dat hele wagentjes ongescand naar buiten worden gereden.

 5. Goed gedaan! Zal ze leren zo maar 2% bij hun leveranciers te pikken. Ik roep iedereen op om minstens 2% korting te nemen onder het mom van de groei van de eigen portemonnee. Normen en waarden! Johan zei het al heel lang geleden.

  Zegt het voort!

 6. Wel zoals je kon lezen vind ik het een geweldig systeem en tot op heden ben ik nog niet betrapt met een poging tot diefstal, hoewel ik mss ook wel eens iets vergeten te scannen ben hoor,…….ik ben niet heiliger dan de paus 🙂 :-).

Comments are closed.