de watervallen van Ermelo.

Ermelo ligt heel aardig aan het Veluwemeer zoals u wellicht weet. Helaas ligt de A28 er als een ronkend lint tussenin, maar met hier en daar een viaduct is strand Horst goed bereikbaar. Toen ik jong was voelde je de harde distels in het weiland door je handoek heen in je rug prikken en op weg naar het water probeerde je niet in de koeienvlaaien te stappen. Mijn vader vertelde graag dat “de Duitsers” bij strand Horst over het water keken en dachten aan de overkant Engeland te zien. Nu zie je Zeewolde liggen als je in die richting zou willen kijken, maar de meeste mensen komen er voor de McFlurry van de McDonalds. Ermelo is natuurlijk erg mooi met uitgestrekte bossen, heidevelden, weilanden en dat Veluwemeer, maar het Ermelo op bovenstaand plaatje lijkt me toch nét iets aantrekkelijker als reisbestemming. Ik zal nog eens uitzoeken hoe het aan de naam komt, maar verwacht dat dit niets met ons mooie dorp te maken heeft. Wie het weet mag het zeggen. In Zuid-Afrika ligt ook een plaats met dezelfde naam. Naar ik begrijp* is dat zelfs een plaats met een vliegveld. Gemotoriseerde dorpsgenoten sturen af en toe een foto van zichzelf bij het plaatsnaambord. Deze foto uit Portugal kwam via Facebook van John Leno, een grote Portugees die even in Ermelo woonde maar naar Engeland vertrok. Ermelo heeft ook wat aardige watervallen in de buurt van Kasteel Staverden. Minder spectaculair maar ook zeker de moeite waard.  dicktipt: lunch bij Het Roode Koper. (of die McDonalds natuurlijk…)

 

* zie reactie Egbert Vonkeman

8 thoughts on “de watervallen van Ermelo.

 1. Hey Dick,
  Het moet wel rustig in de handel zijn gezien het tempo van je blogs.
  Ermelo ligt naast de Veluwe ook 1 x in Zuid Afrika, 2 x in Portugal en minstens 2 of 3 x in Spanje. Volgens de website van onze gemeente komt het niet van de Germaanse God Irmin (Tiwaz). Loo is of een open plek in het bos (Eng. Lea of in het oudengels Leah) net zoals in het Noors Lo als in Oslo. Of het is een begroeide vlakte of bos. Het kan zijn dat een verdwaalde matroos een plaats heeft gesticht en die naar zijn geboorteplaats op de Veluwe heeft genoemd. Maar zelfs in het Oud-Indisch betekend Lo bos, dus mogelijkheden genoeg.
  We zijn op vakantie wel eens in Mondim de Basto geweest, een van de gemeenten waar Ermelo ligt dus mocht je een fotocollectie willen aanleggen dan heb ik er nog wel een van deze zustergemeente.

  • Dank, we steken weer veel van je op. Wel bijzonder (gelukkig) dat je de billenreactie per email stuurde! Bedankt voor beide trouwens!

 2. Absoluut, maar bij Horloo was het minder dan bij Horst.
  Trouwens bij het aquaduct bij Staverden lopen twee watertjes over elkaar heen.

 3. U schrijft : In Zuid-Afrika ligt ook een plaatsje met de zelfde naam. Laat die verkleinvorm maar weg,deze belangrijke plaats is ruim de helft groter dan het Nederlandse Ermelo, bovendien een knooppunt in weg- en spoorwegverkeer en heeft een vliegveld.

  Met vriendelijke groet

  Egbert Vonkeman

Comments are closed.