ecoïsten

luizen

Met het oog op mijn liefde voor de bijtjes en vooral hun honing ben ik vanzelfsprekend terughoudend met bestrijdingsmiddelen. Er zit al meer dan genoeg troep in de bodem en in het grondwater voor de komende honderd jaar. Een paar jaar geleden werd mij een schitterend middel aanbevolen tegen het gras dat veelvuldig tussen de vetplantjes op het sedumdak groeit. Vooral in natte, groeizame zomers. Het te verdunnen spuitmiddel werkte perfect. Het sedum had er niet onder te lijden en het gras verdween. Helaas werd Galant 2000 (vast en zeker terecht) verboden en was nergens meer te koop. Ik zette een “zoekertje” op een landbouwforum maar werd direct op mijn vingers getikt. Onder dreiging van een zware boete moest ik de oproep per direct verwijderen. Dat deed ik, maar gelukkig had een vriendelijke boer in de polder mijn noodkreet gezien en verkocht mij graag zijn restantje, waar ik nu nóg zuiniger mee omsprong vanzelfsprekend. Geschikte vervangers zijn er niet, dus zit ik nu op mijn oude knieën 200m2 daktuin te wieden. Prima, wat goed is voor het milieu is goed voor mij. Maar nu terzake: Milieuonvriendelijke middelen verkopen of gebruiken is dus streng verboden. Wat ík graag zou willen is, dat milieuvriendelijke middelen die niet werken óók streng worden verboden. Voor bovenstaand ECOstyle spuitmiddel tegen bladluis, trips, witte vlieg, cicaden, wantsen en bladwesplarven betaalde ik € 8,95. Op het etiket staat dat het direct en effectief werkt indien de luizen tot druipens toe worden bespoten. Ik deed dat driemaal binnen twee weken en de luizen vinden het heerlijk! Ze lachen mij glimmend groen uit, net als het familiebedrijf ECOstyle denk ik. Misschien werkt het spul als je de luizen één voor één verzuipt in een emmertje LuisVrij, maar ik vraag het me af. Ik vertrouw geen bedrijven meer die prat gaan op maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij het welzijn van mens en dier centraal staat. Ecoïsten zijn het. dicktipt: groene zeep met spiritus, óf tweehonderd lieveheersbeestjes.

ladybird_165x165_631487a

* Inmiddels heb ik de hele fles leeggespoten op de grootste petunia en er zijn inderdaad wat luizen dood. De rest lacht nog steeds….

2 thoughts on “ecoïsten

  1. Dick, moet ik echt bewijzen humaan te zijn ?

    O ja, ik heb ook eens zo’n bus Ecostyle aangeschaft. Het werkte inderdaad voor geen meter. Geen plantjes neerzetten die niet tegen Nederland kunnen helpt. Normale planten hadden nergens last van, het waren alleen die rozen, echte luizenmagneten. In 4 stukken knippen en in de container ermee. Dat helpt.

    • Goed idee Smurf, we hebben de Agapantussen al verbannen wegens wintervrees en de Olijf al tweemaal moeten reanimeren, dus je hebt een punt. Meestal gaat het goed met de petunia’s….

Comments are closed.