eerst eten, dan muziek.

woensdag 13 maart 2013 Het Kontakt (BDU)

ERMELO/HARDERWIJK – ,,Aan een traditie moet je een keer beginnen. En dan natuurlijk in ere houden”, zegt Dick Leene penningmeester van Stichting Bach Passionen Harderwijk. Zaterdag 23 maart wordt de Johannes Passion uitgevoerd in de Grote Kerk van Harderwijk. ,,Iedereen is hiervoor welkom. Maar speciaal welkom zijn de mensen die een beroep moeten doen op de voedselbank. Zij mogen deze avond op vertoon van hun Voedselbankpas gratis naar de Johannes Passion.”

voedselbank

door Melissa Hofland

De organisatie achter de uitvoering van de Johannes Passion is zich ervan bewust dat de Voedselbank in deze tijd steeds meer klanten krijgt. ,,Deze mensen zullen overal op moeten bezuinigen. Natuurlijk sneuvelen culturele uitjes dan als eerste. Daar willen wij graag een keer in tegemoet komen”, vertelt Leene voor wie eten levensbehoefte nummer 1 is. ,,Maar cultuur toch zeker wel levensbehoefte nummer twee.”
De Johannes Passion wordt elk jaar uitgevoerd in Harderwijk. De ene keer door kleinkoor Caprice, de andere keer door de Christelijke Oratorium Vereniging Noordwest Veluwe (COV). De aanstaande uitvoering van 23 maart wordt opgevoerd door COV. Leene zingt toevallig in allebei de koren. Voor hem zijn de Passions in de tijd voor Pasen een traditie. Niet enkel voor deze dolgedraaide fan geldt dit. Het is bekend dat in Nederland en Duitsland de Passies een sterke traditie in de tijd voor Pasen zijn. Het bulkt in het land dan van de posters en affiches die een Mattheus- of Johannes Passion aankondigen. Leene legt uit waarom. ,,De passions zijn mooie muziekstukken van Bach die het verhaal van Pasen vertellen. Het mooie van de beter bekende Mattheaus Passion is het jongenskoor dat erin mee zingt. De Johannes Passion is net zo mooi. Maar korter. En dat maakt ‘m toegankelijker. Het bijzondere vind ik dat je lang niet overal naar een mooie Johannes- of Mattheus-Passion kunt. Maar wij hebben dat gewoon in Harderwijk te bieden.”
En nog wel in de Grote kerk van Harderwijk. ,,Een prachtige kerk. Zoals zijn naam al zegt, wat groot. We zien hem graag vol met liefhebbers,, of mensen die net als ik een Passion een traditie vinden, maar ook met mensen voor wie zo’n Passion nieuw is”, aldus Leene enthousiast.
Dat past ook bij de visie van de hoofdsponsor van het evenement. ,,Dat is het Burgerweeshuis. Zij sponsoren ons graag, maar wel met een opdracht. Dat we ook nieuwe doelgroepen benaderen. We hebben al eens scholen uitgenodigd en verzorgingstehuizen. Deze keer ‘zingen’ we graag in op deze tijd waarin mensen het financieel steeds een beetje moeilijker krijgen”, aldus Leene. Op vertoon van de pas krijgen bezoekers van de Voedselbank (uit Ermelo en Harderwijk) dus gratis toegang en ook een gratis kopje koffie. Anderen kunnen kaarten reserveren via: www.oratorium-harderwijk.nl. dicktipt: Als Leene het zegt staat dickblogt er achter!

11 thoughts on “eerst eten, dan muziek.

 1. ‘stark wark’ voor cultuur, Dick. Cultuur is immers ook een levensbehoefte?

 2. Ha Dick,
  Ben sinds kort weer je blog aan het lezen. Heb niet veel met Bach (I’m sorry) maar zulke initiatieven verdienen navolging. Mijn Haagse vrinden en partijgenoten kunnen hiervan nog veel van leren. Vrees het ergste…

  Hartelijke groet,

  Geert

 3. Vrolijk worden doe ik wel als ik aan mijn herinneringen aan Francis z.l. denk. Het was een bijzondere vrouw. Een vrouw met pit op en buiten de tennisbaan. De blogs van jou helpen ook dit een plaats te geven. Eens te meer moet ik denken aan de levensles in de Talmud die mijn moeder z.l. mij meegaf. “Op de dag des oordeels moet je aan je Schepper uitleggen waarom je niet van de mooie dingen die de Schepping heeft geboden, hebt genoten.” Francis heeft mogen genieten alleen te kort. En dan ook nog buiten haar schuld om. Blinde woede maakt meer kapot dan liefde kan helen.

  • Precies! Ze was een lieve kanjer! Als ze weer komt spoken zal ik haar de groeten doen!

Comments are closed.