gemijter

Die zwartepietendiscussie probeer ik al jaren te mijden. Ik begrijp best dat mensen zich niet graag vrijwillig zo’n traditioneel volks/kinderfeestje laten afpakken, maar kan mij ook verplaatsen in de tegenstanders. Ik zag zojuist een opname waarin Doutzen Kroes al tien jaar geleden vertelde dat Zwarte Piet écht niet meer kon. Doutzen is een van de weinigen die mij regelmatig op andere gedachten brengt en ook nu ben ik geneigd aan haar toe te geven. Ook voor Sylvana Simons had ik een zwak, maar met Doutzen als pleitbezorger was de discussie nooit zo hoog opgelopen denk ik.

Het sinterklaasfeest is de afgelopen vijftig jaar al zó mee-geëvolueerd dat een geleidelijke kleuraanpassing wat mij betreft best zou kunnen. Schoorstenen op maat zijn er al lang niet meer, op een enkele open haard na, en ook daar wordt inmiddels kritisch naar gekeken. Als ik mag kiezen lever ik  veel liever het hele sinterklaasfeest in, dan mijn open haard trouwens. Die foeilelijke liedjes zal ik zéker niet missen. Wat dat laatste betreft lijkt de Kerstman een prima alternatief. Twee oude wittebaardmannen in december was in mijn ogen altijd al behoorlijk dubbelop. Binnenhalen die man, desnoods een paar weken eerder en die pepernotenwinkels kunnen gewoon doordraaien op kerstkransjes. Blokker en Intertoys passen zich wel aan. Klaar met die onzinnige rijmpjes en aan surprises heb ik altijd al een hekel gehad.

Dit jaar zal ik dan ook voor het eerst het raam van mijn kantoor hermetisch dichthouden als het zootje ongeregeld dat morgen wordt binnengehaald langsdreunt. Discopieten! Kijk, als mijn goede vader, op de foto in het midden, hem nog stijlvol kon binnenhalen zoals vroeger, dan was het iets anders natuurlijk. dicktipt: ChristmasCarols op 22 december in de GroteKerk van Harderwijk.

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en tekst