papegaaien!

papegaai

Laat ik het maar zelf zeggen: ik ben een oude sjagrijn. Een zeurzak. Vandaag erger ik mij weer eens bont en blauw aan een man in een lange, rode jas die zijn o zo simpele taalgebruik via een microfoon door de straat staat te schallen. Hij heeft de mooie taak om korte modeshowtjes door en voor kinderen van commentaar te voorzien. Vanzelfsprekend moet dat vooral hard. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar ik denk dat ik hem al minstens vijfig keer “Helemaal goed!” heb horen roepen. Een enkele keer wisselt hij het af met het ook behoorlijk domme: “Dat gaat helemaal goedkomen.” Ik weet best dat het niet eenvoudig is  “in het openbaar”. Zelf heb ik het angstige vermoeden dat “Helemaal Goed” ons werd aangeleerd door SBS6 en RTL4 (sorry dirkjan) en sindsdien roept iedere serveerster het op elk terras bij iedere bestelling. Om gek van te worden. Vorige week zag ik op TV een knappe donkere presentatrice (denk ik) bij Shownieuws óf Boulevard de volgende volzin uitspreken: “Helemaal goed, helemaal fijn, helemaal top!” Populaire brabbeltaal die om onbegrijpelijke reden onweerstaanbaar besmettelijk blijkt. We zullen er over een paar jaar best weer afkomen, maar op dit moment is het op zijn hevigst. Ik heb ramen en deuren gesloten, want over tien minuten begint hij weer te roeptoeteren. Ik word er helemaal (niet) goed van mensen. dicktipt: luister af en toe eens naar jezelf.

 

9 thoughts on “papegaaien!

 1. Helemaal goed! Nog een variant: “komt goed!”. ’t Is inderdaad verschrikkelijk. Kan me je sjaggo helemaal voorstellen, een diep gevoel van die ander op zijn bek willen slaan, maar ook wel weten dat je dat niet moet doen, en dat het ook niet terecht zou zijn.

  Troost: op een gegeven moment verdwijnt het weer …. Zo dan! 🙂

 2. Hallo Dick,

  Ik vind dit een erg negatief en vernederend blog. Graag wil ik wel even duidelijk hebben dat ondernemers bijzonder positief waren en dat dit soort evenementen Ermelo wel weer in de spotlights zet! Ook zou je over de rest van dit fantastische evenement moeten schrijven en niet alleen de negatieve.punten moeten benoemen.

  • Lief Lampje, fijn dat jij je verhelderend licht laat schijnen over mijn blogje. Dit blogje met de titel “papegaaien” ging over populaire brabbeltaal, oftewel de verloedering van het Nederlands. Misschien dacht jij dat het over het Ermelose (VVV) kinderfeestje ging, maar dan heb je het verkeerd begrepen. Het ging over taalgebruik. (En dat fantastisch viel trouwens best mee hoor….) Het was ook geen bijdrage onder de immer positieve “dickblaft®” maar gewoon mijn eigen privé dickblogt. Leuk dat je er even was. X

 3. Beste Dick,

  Beter laat dan nooit, denk ik nu maar even… maar ik werd heden vandaag pas getipt over dit item.

  Die taalkundige malloot in dat rare rode pak in dit artikel, ben ik!
  Iemand met een naam, die je schrijft als Reinier Kaper!
  We zijn geen onbekende van elkaar, althans ik weet redelijk wie u bent.
  Onder andere de vader van mijn oud klasgenoot, uw zoon Johan.
  Kwam in de lagere school tijd geregeld bij u over de vloer.

  Enerzijds voel ik me zeker aangesproken, ’t gaat over mij… een lokale vrijwilliger die op deze dag er ’t beste van probeerde te maken tijdens dit event.
  Dat is een menselijk trekje denk ik, je aangesproken voelen.
  Anderzijds, gezien ik weet wie ’t denkt en schrijft zal ’t me …
  Ach laat ik het gewoon netjes houden, wel zo volwassen toch.

  Ik ben wie ik ben, ik weet wat ik kan, en ook … wat ik niet kan!
  Taalkundig… nee daar ben ik zeker geen expert in.
  Die heb ik gelukkig op vele andere gebieden… en 1 daarvan is dat graag af en toe de rare clown uithang.

  Een ieder mag zijn menig delen, dat is een vrijheid die we moeten koesteren.
  Maar ik nodig u graag uit om eens onder t genot van koffie om uw rol als spreekstalmeester voor ’t kinderfestival in 2015 te bespreken.

  Ik hou wel van zelfreflectie en goede adviezen!
  Maar nog meer van mensen met goede ideeën en lef, dus graag tot ziens.

  Een vriendelijke groet;
  Reinier alias Reintje de Vos

  • Ha Reintje, alias Reinier,
   Natuurlijk ken ik je en ik weet dat het lastig is om voor grote groepen te staan praten. Ik doe dat nog wel eens en zal ook vast wel eens iets doms roepen. Al eerder schreef ene “lampje” dat het stukje te negatief was omdat het zo’n leuk evenement was. Ik heb haar uitgelegd dat dit stukje alleen op mijn eigen blog staat en niet, zoals veel andere, op de regionale nieuwssites. Ik had ook bewust jouw naam er niet bijgezet; dat doe je nu zelf. Het ging ook niet over het evenement of over jou, het ging over taalgebruik waar ik mij soms aan erger. Op radio en televisie, op straat en bv bij de kapper. Ik weet, het is het “nieuwe Nederlands” maar ik vind dat verschrikkelijk. Vooral als het onnodig hard door de straat wordt gebruld, maar dat kan jij niet helpen natuurlijk. Bij de horeca moet alles hard. Ze zijn zelf al doof denk ik. Je merkt; ik word een oude zeikerd. Overigens zat ik gewoon op de kussens achter je een biertje te drinken. De rode jas wil ik wel eens lenen van je. Leuk dat je even langskwam op dickblogt®. Ik weet zeker als je nu iemand “Helemaal goed!” hoort zeggen dat je even aan me denkt. Vriendelijke groet,

Comments are closed.