petities

Zelden val ik u lastig met petities. Ik houd niet zo van petities. In deze zoveelste bezuinigingsronde schieten de oproepen voor het ondertekenen en vooral verspreiden van petities langs je scherm als paddenstoelen uit de grond. We moeten tekenen voor het behoud van ieder orkest en tegen het korten op subsidies voor alle noodlijdende kunstvormen. Het is inderdaad zonde als de ontwikkeling van kunst en cultuur een pas op de plaats moet maken of zelfs achteruit holt. Doodzonde. Het is een grote stap achteruit als we voor een mooi concert of toneelstuk vijfentwintig kilometers verder moeten rijden. Saneren is een vreselijk woord, maar vaak krijgen de volhouders het daardoor op den duur wat gemakkelijker. Scholen zien hun budgetten verwateren, een derde van de winkels sluit, notarissen stoppen of halveren hun staf, makelaars vragen zich af of ze het nog een jaar volhouden en banken…. O nee, dat is een slecht voorbeeld. Een beetje jammeren mag. Creatief zijn om te overleven ook, maar petities? Ach, probeer het gerust, maar ik doe niet mee.

Vriendin Loes stuurde mij vandaag een petitie waarvoor ik graag een uitzondering maak. Ze heeft het niet zelf verzonnen, maar er zijn mensen die zich druk maken over een fout in onze wetgeving. In het proces tegen de kindermisbruikers in de Amsterdamse zedenzaak kwam een vreemde en nare tekortkoming aan het licht. In de tenlastelegging komt het woord verkrachten niet voor. Sex met een kind waarbij geen geweld wordt gebruikt is volgens de wet geen verkrachting, maar “slechts” gemeenschap met een minderjarige.

In een overmoedige, openhartige bui zeg ik wel eens begrip te hebben voor alle slechte dingen die mensen kunnen verzinnen. Niets (on)menselijks is mij vreemd. Het zal u verbazen wellicht, maar daarop heb ik een flinke lijst met uitzonderingen. Sex met kinderen is er een van. Sex met kinderen die niet weten wat er met ze gebeurt heet verkrachten. Dat kan niet geweldloos. Verkrachten is fout, en vriendelijk verkrachten bestaat niet. Veranderen dus die wet! dicktipt: http://bit.ly/iMnuue

Excuses; het volgende blogje is weer vrolijk!