praat mee

‘Praat mee over het centrum van Ermelo’

 

beertje

 

Lang geleden sloeg ik geen informatieavond op het Gemeentehuis over. Ik maakte al veel inspraakavonden mee over de ontwikkelingen van Ermelo en met name van “mijn” Stationsstraat. Alle winkeliers draven braaf op, want het gaat tenslotte over hun winkel, hun stoep, hun straat, hun broodwinning.  Eerlijk is eerlijk; tijdens de laatste, recent gerealiseerde grote opknapbeurt werd er goed geluisterd naar individuele winkeliers, pandeigenaren en horeca-ondernemers. “Nee, nee, hier geen boompjes; “Weg met dat muurtje; Die bank staat op míjn terras” en “Dat beertje moet terug.” Er werd geduldig geluisterd en waar mogelijk werden de wensen gehonoreerd. Zo heurt het ook.

Vaak zijn die inspraakavonden over belangrijke ingrepen in het dorp zoethoudertjes. Mij is op soortgelijke, goedbedoelde avonden in ons Gemeentehuis al zóveel met droge ogen beloofd en toegezegd, dat ik ze graag oversla. Mogelijk kent u mijn frustratie over deel 3 van de Verbinding. Ook de Verbinding (1) begon ooit met inspraakavonden. Ook toen al waren er winkeliers die zich zorgen maakten over overbewinkeling in Ermelo. Zelfs toen er nog geen sprake was van recessie of leegstand in winkelstraten. Op vragen hierover werd ons bij hoog en laag verzekerd, dat de ontwikkeling rond de nieuwe AH geen uitbreiding van het aantal m2 winkeloppervlak zou zijn, maar slechts een verplaatsing. De oude AH zou immers worden afgebroken zodra de nieuwe gereed zou zijn. U kunt de werkelijkheid dagelijks zien: De Verbinding is een kolossaal winkelcentrum geworden en het oude AH pand staat er nog nét zo. Gelooft u mij: ondanks alle protesten komt die afschuwelijke Verbinding 3 er ook, met pakweg 400 m2 winkel- of horeca-invulling. Volgens mij heeft de werkgroep van kundige, betrokken Ermeloërs die graag een andere, kleinschaliger en “groenere” invulling beoogden, het inmiddels opgegeven. Bijna iedereen vindt dat het een slechte ontwikkeling is, maar de projectontwikkelaar* blijkt opnieuw een stuk slimmer dan de bestuurders. Af en toe word ik rillend wakker van de leegstand én het beeld van Molen de Koe, die krampachtig probeert een zuchtje wind te vangen, weggedrukt tussen de hoogbouw.

Kortom beste mensen, ga vooral maandagavond de 31e praten in het Gemeentehuis. Ze bedoelen het goed, maar maak jezelf niet wijs dat je daadwerkelijk meer invloed hebt dan ‘het boompje iets naar links of naar rechts’. Laat ik als altijd  positief eindigen: Het beertje staat weer op een mooi plekje.  

 

BeterErmelo nodigt u uit:
In de afgelopen jaren is er veel veranderd in het centrum van Ermelo. Gemeente Ermelo is trots op het vernieuwde, levendige en attractieve centrum van ‘ons’ dorp. Tijd dus om de balans op te maken. Wij nodigen u graag uit om dit samen met ons te doen, op  31 oktober a.s in de Dialoog.
Uw inbreng is nodig. U bent van harte welkom op:
Datum: Maandagavond 31 oktober 2016
Locatie: De Dialoog, Raadhuisplein (naast het gemeentehuis)
Inloop: Vanaf 19.00 uur
Start programma: 19.30 uur
Aanmelden: via l.willemsen@ermelo.nl