van vroeger

Af en toe kom ik tussen alle lelijke bedrijfspanden waaraan ik probeer iets te verdienen een mooie tegen. Het pand waar ik bovenstaande foto maakte staat al meer dan twee jaar leeg. Er is een praktischer, nieuw gebouw in gebruik genomen en men heeft er geen invulling meer voor. Alleen het meest noodzakelijke onderhoud wordt verricht, maar de technische staat gaat hard achteruit. Het staat in een parkachtige omgeving, goed bereikbaar, net buiten een middelgrote stad. Afgezien nog van alle lelijke leegstaande kantoren staat Nederland vol met dit soort prachtige panden waarvoor een invulling wordt gezocht. Een goede relatie van me heeft zich voor honderd procent gespecialiseerd in monumentale panden. We hebben samen al eens mensen blij kunnen maken met een aardig kasteel. Volgende week ga ik voor de tweede keer een voormalige kazerne bekijken. Er was een plan om er buitenlandse werknemers onder te brengen, maar onder grote druk van de buurtbewoners heeft de Gemeente daar een stokje voor gestoken. Met wat geluk verzinnen wíj een toepassing waar iedereen wel blij van wordt. Ooit kocht ik met wat bevriende colega’s een monumentaal ziekenhuis wat ooit een sanatorium was, met het plan er voor eigen gebruik drie woningen in te ontwikkelen met kantoor aan huis en wat gemeenschappelijke ruimten. We werden het niet eens op belangrijke punten en wij trokken ons terug uit het project. Een paar maanden later reed ik er langs met een bevriende man van Chinese afkomst. Hij was blij dat het plan niet was doorgegaan, want hij is ervan overtuigd dat je niet moet gaan wonen op een plek waar zoveel mensen erg ziek zijn geweest en veel mensen zijn overleden. Misschien zit daar wel wat waarheid in. Over de kazerne maak ik me geen zorgen, maar in dat andere pand zal zeker niet iedereen gelukkig zijn geweest. Nou ja, wat maakt het uit. Ik ga er niet wonen en het is vast bijgeloof…. dicktipt:slopen kan altijd nog.

vandaag 20.000 bezoekers geleden schreef ik dit.

9 thoughts on “van vroeger

 1. In Jeruzalem is het psychiatrisch ziekenhuis Kfar Shaul gevestigd bovenop het Arabische dorp Deir Yassin, dat uitgemoord werd door de Israëliërs tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Toeristen met het zogenaamde ‘Jerusalem Syndrom’, mensen die denken dat ze Jezus, Mashiach, of Maria zijn, worden daar opgesloten.
  Plek van de waanzin.
  .

 2. @ Ik reed gisteren weer eens over de Apollolaan (Amsterdam). Glas in lood. Panden van 250 vierkante meter op de begane grond en 200 en minder op de verdiepingen erboven, welgevormde rode dakpannen en stemmig geplaatste ruitjes.
  De dood is immer nabij.

  • Klinkt mooi, maar jij hebt er slechte herinneringen aan, begrijp ik. Doorrijden, niet omkijken.

 3. Mooi om je mee bezig te houden. Zonde inderdaad om zo veel panden leeg te laten staan terwijl er nog zoveel mee te doen zou zijn.
  Naarden (mijn voormalige woonplaats) heeft er goede ervaringen mee.
  Arsenaal en voormalige kazernes werden opgelapt om omgetoverd. Heeft de plaats ten goede veranderd!

 4. Nabij welke ‘middelgrote stad’ dit pand staat weet ik niet maar een gezin (met vier rechterhanden), woonachtig in midden Nederland met een flink aantal (pleeg) kinderen, is momenteel op zoek naar iets met zo’n acht slaapkamers.
  Dus als je nog een bestemming zoekt, mail me maar. 🙂

  • Amersfoort, maar er passen 20 van die gezinnen in, dus iets te groot voor ze. Ik heb kort geleden een geschikt pand verkocht in tHarde wat beter geschikt zou zijn. Wordt gehuurd door (een woongroep van) sHeerenloo en heeft een stuk of 10 nette kamers. Komt misschien over een jaar leeg…..

Comments are closed.