wat een eikels!

eikels

We hebben te maken met een mastjaar beste mensen. Iemand met een mooi gazon en wat eiken in de tuin vroeg mij of ik wist wat Mastjaar betekende. Ik wist het niet, maar Wikipedia natuurlijk wel…

Mastjaar  Een mastjaar is bij bosbouw en natuurbeheer een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan normaal. Een mastjaar komt voor bijvoorbeeld beuken, eiken en kastanjes gemiddeld eens in de 9 jaar voor.

..en nu weet ik het ook. Er is vast iemand die mij kan vertellen waar het woord vandaan komt. Zondagmiddag was het een prachtige dag voor een wandeling en inderdaad zijn de bomen afgeladen vol met eikels dit jaar. Dat belooft wat voor de niet-meer-zo wilde zwijnen. Vandaag reed ik per fiets door wat mooie lanen in Ermelo en dat is deze dagen niet helemaal zonder gevaar. De eikels vallen links en rechts naast je en er zitten serieuze exemplaren tussen. Op mijn groene sedumdak verwijder ik ook elk jaar tientallen piepkleine eikjes. Als je aan het jonge boompje trekt, komt hij met eikel en al uit de grond. Ik vroeg mij dan altijd af waar die eikels vandaan kwamen. Er staan geen eiken in de directe omgeving. Ik weet dat eekhoorns ze verstoppen als voorraadje voor de winter, maar die zie ik hoogstzelden op het dak. Diepgravend onderzoek leerde dat Vlaamse Gaaien dat ook doen en dat verklaart dus de eikeboompjes op het dak. Vlaamse Gaaien zitten er volop en ik dacht tot nu toe dat ze alleen kwamen halen, maar dat klopt dus niet. Ze brengen eerst.  Hier staat een aardige uitleg voor uw kinderen.

De link naar het bestuur van Centrum Management Ermelo is nu natuurlijk gemakkelijk gemaakt, omdat ze …..   lees HIER of HIER verder.

gaai met eikel

 

 

 

dickblaft® exclusief voor allesvanermelo.nl en ermelo.nieuws.nl

2 thoughts on “wat een eikels!

  1. Volgens de niet nieuwste Van Dale, het groot etymologisch woordenboek, is mast varkensvoer (1477) en komt mast van mest. Mastjaar is een goed mestjaar. Eikels waren vroeger varkensvoer.

    En nog iets, nu de zwijnen zo massaal worden afgeschoten, blijft een groot deel van de eikels liggen in plaats van in zwijnenvlees te worden omgezet.

Comments are closed.