zeven wasvrouwen


Dit is misschien wel de mooiste foto uit mijn bestandje achtergronden. In ieder geval mijn favoriete foto in de categorie “aangekleed”. Stond op mijn scherm, maar hangt ook op groot formaat in de hal. Een derde afdruk hangt boven de bank in RumahDamai, Seminyak. De foto is gemaakt door Balinese Roy. Mooie techniek; zwart/wit en vervolgens ingekleurd (denk ik.) Kan in scene gezet zijn door Roy, maar ik denk dat hij de dames gewoon aantrof langs een riviertje. (Kali klinkt minder romantisch.) Het schone, uitgewrongen wasgoed met bak en al op het hoofd en veel te bespreken op weg naar huis. Doet me denken aan een klassiek verhaal van vriend Gerrit van Bentum, dus in theorie is de kans aanwezig dat het waar gebeurd is. Hij of een bekende van hem, dat ben ik kwijt, vertrok naar Indonesië en bij het afscheid waarschuwde de bezorgde vader: “Kijk uit jongen, ze zijn prachtig, maar worden erg snel oud!” “Dat valt wel mee”, zei de zoon vrolijk, “en trouwens, zo lang blijf ik niet.” Vorig jaar was er een mooie, ingrijpende reportage te zien bij de VPRO, over de korte maar vruchtbare relaties toen. Tuan Papa was de titel. Het is een prachtig land dat heel gemakkelijk onder je huid gaat zitten. Gun uzelf een rijstreisje naar Rumah Damai en blijf gerust wat langer….

2 thoughts on “zeven wasvrouwen

  1. Selma schreef: Vrouwen in alle landen zonder waterleiding lopen zo, met zware bakken op hun hoofd. Ook vol eten of handel. En met zware takkenbossen.
    Wat een misselijke en domme opmerking van die vader. Zulke vrouwen zijn juist sterk, en blijven een goed figuur houden, juist door die dagelijkse zware inspanning.
    Weet je wie snel oud worden? Die Nederlandse plofkippen, die voor de tv hangen te vreten en te zuipen, met opgeverfde smoelen. En hun mannen met vette pensen en drankkoppen.
    Altijd als ik weer in Nederland kom, zoals gisteren bijvoorbeeld, na een tijd in Afrika gewerkt te hebben, schrik ik van de lelijkheid, zeg gerust afzichtelijkheid van de Nederlanders, vergeleken bij de gratie van de bevolking van door ons als ‘derde wereld’ betitelde landen

Comments are closed.