Ben je van gisteren?

Na eerst geheel op eigen kracht, als een eenzame strijder, het haast weerzinwekkende “helemaal goed” te hebben uitgeroeid uit het winkel- en horeca-taalgebruik, heb ik nu een nieuw doel. U weet, ik ben een grommende oude zeikerd, die zich suf ergert aan populaire brabbeltaal. Dit is dan ook de naam van deze rubriek. Sinds ik twee jaar geleden ten strijde trok is er nog slechts een enkele serveerster die iedere vraag beantwoordt met “helemaal goed”. In dit jaargetijde, waarin een frisse horde enthousiaste scholieren de vakantiebaantjes oppakt begint het gedonder weer. Zodra ze achter een toonbank kruipen of een schortje voordoen om ingezet te worden bij de bediening, verandert er plotseling iets in hun taalgebruik. Het wordt op slag “professioneel”. Vroegen ze gisteren nog gewoon aan hun vriendje: “wil je een sigaret?” ofzo, dan wordt dat van het ene moment op het andere: “Had u iets bij de koffie gewenst?” Het is werkelijk verbluffend hoe snel dat gaat. Gisterenavond nog hield een alleraardigst meisje me een schaal bitterballen voor. Ze keek mij vriendelijk aan en deed het sprongetje terug in de tijd. “Had u misschien een bitterbal gewenst?” “Gisteren bedoel je, of vorige week?” antwoordde ik nauwelijks geïrriteerd. Om het nog wat duidelijker te maken dramde ik door met: “Had u gewenst” was gisteren, maar vandaag lust ik er wel een hoor. De toon was bitter, de bal was goed. Ze pikte het snel op en bleef verbazend genoeg de rest van de avond in de tegenwoordige tijd. Ook deze eenmansactie is kansloos als u me niet helpt in deze zware strijd. dicktipt: je moers taal.

*in deze dramrubriek verschenen eerder: Zeg maar,   er omheen en   papegaaien.

 

One thought on “Ben je van gisteren?

Comments are closed.