bij-zonder geluid

IMG_4827

Deze week woonde ik de eerste van een serie cursusavonden “bijen houden” bij. Ik ga niet opnieuw een blogje volschrijven met het woord “bij” centraal. Dat deed ik hier al eens. Bee tje flauw was dat. Het was een interessante en goed bezochte avond in het Pakhuis, bij Molen de Koe. U weet vast al dat bijen boeiende beestje zijn. Ik heb veel opgestoken. Vooral dat ze relatief hard werken en snel zijn opgebrand. Bij een gezond volk is de aanwas zo groot dat je maar een week of zes de tijd krijgt om productief te zijn; daarna ben je afgedankt. Verder zal ik u niet lastigvallen met de prachtige anatomie en wijsheid van het bijenvolk. Vermeldenswaard is nog wel dat mijn eerste volkje, inclusief koningin al ergens in een klein kastje klaarstaat. Dat wist ik niet, maar is prachtig nieuws.

Bijna nét zo interessant als het bijenverhaal, was de aanwezigheid van een aantrekkelijke doventolk. U ziet haar op de foto hierboven aan de linkerkant. Zij komt gedurende de gehele cursus mee met een dove (slechthorende) jonge vrouw die kennelijk ook bijen wil gaan houden of verzorgen. Op tv zien we af en toe, als we op het verkeerde nieuwsprogramma zijn ingeschakeld, zo’n doventolk aan het werk. Doof zijn is natuurlijk niet leuk, maar een doventolk is des te leuker om te zien. Zonder uitzondering uiterst komische bekkentrekkers. Ook deze dame had een mimiek en een expressie waarnaar ik avondvullend zou kunnen kijken. In elke vreemde taal onthoud je de “vieze woordjes” het gemakkelijkst. Al na een kwartiertje “verstond” ik zonder enige moeite de geluidloze gebaren en bijpassende mimiek voor “voortplanting, eten, poepen en doodgaan”. Meer hoef je voor een goed gesprek eigenlijk niet te weten. Eerlijk is eerlijk: het lijdt wat af tijdens de les, maar je krijgt er veel voor terug. Een van de moeilijkst uit te leggen, maar direct ná honing het meest indrukwekkende van een bijenvolk is het oorverdovende gezzzzoemm. Dat geluid is werkelijk prachtig! De cursusleider hoort dan óók nog het verschil in de individuele geluiden van bijen. Ik probeer me het gebaar en haar gezicht voor te stellen bij “gezoem”. Moet leuk zijn om te zien. Eén ding is zeker, er is gerechtigheid. Een bijensteek voelt voor iedereen hetzelfde. dicktipt:

sparen_de_bijen_foto_print-r74a2eee553e84deb8951c6bf5a81d51a_0o1b_8byvr_324

*eerder over bijen:  “ik was erbij”  en “zoet 2016“.