dirkje

Mijn moeder is vandaag niet wakker geworden. Ze is zesennegentig jaar geworden en tijdens het ochtendwandelingetje van mijn vader kneep ze er stilletjes tussenuit. Hij is altijd binnen tien minuten terug om haar niet te lang alleen te laten. Handen gevouwen, ogen dicht. Zo onrustig als ze de laatste jaren was, zo rustig nam ze afscheid. Zaterdag gaan we haar begraven. Voor mijn vader wordt het lastig. Hij moet nu zelf beslissen hoelaat hij naar bed gaat, hoelaat hij opstaat, of hij zal eten, of hij een tweede glaasje zal inschenken. Niet eenvoudig als je meer dan vijfenzeventig jaar samen was. Ik heb hem laten beloven vanmorgen dat hij haar niet snel zal volgen, zoals zovaak gebeurt in deze situaties. Beloofd is beloofd. Dag lieve Dirkje, hij komt wat later.                                  dicktipt: dits&frits in All you need is love.

een jaar geleden:binnenzitten

34 thoughts on “dirkje

 1. Het geheim van de liefde.
  Ik vind dit soort bijdrages vaak erg moeilijk.
  Overlijden van je moeder moet zwaar zijn.
  Maar je geeft er zoveel moois bij.
  Vertel me meer.
  Ik luister.
  .

 2. Lieve Dick, in alle rust ging ze er “vandoor”. Voor je vader een bittere pil, om na zo veel jaar niet meer samen te zijn. Gewenning maakt plaats voor ontwenning. Geen keuze. Het verandert. Het is veranderd. Meteen al. Ook voor jou. Je dagelijkse bezoekjes. En voor iedereen die haar lief was en behulpzaam bij dingen die niet meer lukten of konden. Een knipoog omhoog, een knipoog voor je vader. Hij heeft je iets beloofd. Alle kracht, ook voor hem.

  Warme groet,
  Dick & Monique

 3. Dick, wel gecondoleerd en fijne herinneringen wensen wij jou toe.

  Karin & Pieter Jan

 4. Hallo Dick, gecondoleerd met grote verlies van je moeder.
  Wat heb jij met zo weinig woorden, zoveel gezegd… prachtig. Het raakt ons!
  Tine en ik wensen je de komende week sterkte met het afscheid.
  Groet
  Arnold & Tine

 5. mooie verdrietige woorden
  hou je pa aan zijn belofte door samen het tweede glaasje te drinken, hem soms even wakker te bellen, onverwacht welterusten te wensen ….
  gecondoleerd

 6. Dick, gecondoleerd met het verlies van je moeder, je hebt lang van haar mogen genieten.Sterkte, ook voor je vader.
  gr. Jan en Adriana

 7. Beste naamgenoot… dank voor de mooie column en de prachtige bewoordingen waarmee je afscheid van je moeder hebt genomen. Dank, dat je dit met mij/ons wilde delen. Ik condoleer je niet. Je weet immers dat ik aan je denk.

 8. Gecondoleerd met het verlies van je moeder; wat een prachtig, ontroerend filmpje! Liefs Feik.

 9. Hallo Dick

  Gecondoleerd met het verlies van je moeder.
  Fijn voor je dat ze zonder pijn is gestorven.
  xxHilly

 10. Dag lieve Dick,

  Stilte met veel her- inneringen. Wel honderd Groene Vlindertjes met haar. Altijd: je vader om sigaretten, mopperend of vrolijk over wat meenam uit de bieb, twee vieuxtjes of eentje meer als ze de tel kwijt was. Grappen maken met Gerrit van B. Alles weten van sport. Mij onderhouden als ik in haar ogen verkeerde keuzes maakte. En mij niet alleen. Maar ook excuus als ze achteraf vond dat ze fout zat.
  Verhalen over jullie en haar kleinkinderen, soms zorgen. Mater familias en voor haar was de familie groter dan haar eigen nazaten.

  Jullie allemaal hebben nog veel, veel meer her-inneringen en dat geeft kracht. Op afstand deel ik een stukje daarvan. In liefde.

  Joke

 11. Het is mooi dat ze zo stilletjes, zonder pijn, weggegleden is. Gisteravond zei je; nu hoeft ze niet meer te verhuizen……….nu is er rust voor haar.
  Sterkte zaterdag wanneer jullie haar écht moeten loslaten.

  • @Dick, misschien was ik wat te kort door de bocht.
   Maar een vrouw als Dirkje lijkt me een pracht moeder.
   Moge haar nagedachtenis tot zegen zijn.
   Veel sterkte met het verlies van Dirkje.
   .

 12. Our condolences for you and the whole family. Love your beautiful choice of words you wrote about your Mom & Dad. What an awesome length of time they were given together. The solitude will be very hard for your Dad, he will continue to need your faithful visits and support. You are all in our thoughts. We wish you God’s strength.

 13. Lieve Dick…zo verdrietig als je je moeder moet laten gaan maar de troost
  is dat ze doorleeft in de geestelijke wereld en je vandaaruit zal steunen en blijven
  liefhebben en omgekeerd.
  Sterkte voor zaterdag..ik denk aan je

 14. Lieve Dick en Son,

  veel sterkte de komende tijd met het verwerken van dit verlies, vooral morgen we denken aan jullie , drink nog maar een extra Leffe Blond op haar mooie leven bij de Volksmond
  liefs, Mariska en Lex

 15. beste Dick,
  het is lang geleden dat we elkaar zagen en spraken. via mijn vriendin -al 60 jaar lang- met een moeder uit de leene-familie hoorde ik dat vorige week jouw moeder -in het verleden mijn tante Dits- is overleden en begraven in ermelo. ze heeft op de gezegende leeftijd van 96 het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld, heet dat dan. ik wens jou en vooral je vader veel sterkte toe bij het verwerken van haar heengaan. ik hoop met jou, dat oom frits nog in staat zal zijn een eigen leven op te pakken, na zoveel jaren van tweezaamheid. veel groeten voor jou en de hele familie

  joannet

Comments are closed.