Harderwijker visserijdagen?


Vandaag een primeur! Een ingezonden blog van gastschrijver Gerrit Schraa. Hij stort hier even zijn Urker hart uit. Het gaat hier niet over de overbevissing en visverwerkende industrie. Het gaat over stoere mannen. Gerrit schrijft:

Vandaag las ik de plaatselijke Harderwijker krant met bijlage over de visserijdagen in Harderwijk. Ze schrijven dat de visserij grotendeels werd stilgelegd toen de afsluiting van het IJsselmeer een feit was. Veel Harderwijker vissers kozen (eenden)eieren voor hun geld en werden eendenfokker. De visserij stortte in. Heel anders verging het de Urkers: zij weigerden hun visserbestaan op te geven en gingen tegen alle verwachtingen in zeer grote investeringen aan, lieten grote stalen kotters bouwen en verruilden het IJsselmeer voor de zee. Ze gingen vissen op de Noordzee, bij Denemarken en Schotland en dat doen ze nog steeds. In tegenstelling tot de Harderwijker eendenfokkers werden de Urkers zeer welvarend en men sprak toendertijd (en nog ) over “het wonder van Urk”. Wat de grootste visserijvloot van Europa werd, met een paar honderd grote kotters, was een miljoeneninvestering. Men nam het risico. Wekelijks voer men naar zee van maandagochtendvroeg tot zaterdagochtend, volgens een schema van 1 uur slapen, 2 uur werken, de klok rond. Een zwaar, riskant bestaan van hard werken. De kotters werden te groot om het IJsselmeer over te varen en hebben te veel diepgang om de sluis bij Kornwerderzand te passeren zodat ze buitengaats aanmeren in Harlingen, Delfzijl, Den Helder en Scheveningen. Vervolgens per auto vóór de zondag terug naar Urk. Er zijn zelfs kotters die aanmeren in Denemarken of Schotland en de bemanning vliegt dan wekelijks terug naar Urk voor het weekend. Ik heb vele verjaardagen, recepties, trouwerijfeesten meegemaakt waarbij de bemanning van de kotters nog maar net binnen was en ze toch alweer aanwezig waren om het feest mee te vieren. Sommigen zijn dan ook nog in staat om elke zaterdagavond repetities te volgens voor het visserskoor waar ze lid van zijn, zoals het Urker visserskoor het Onger Oens, Crescendo, of Halleluja . Vandaag at ik in Harderwijk een visje op een terras, met vrouw en kinderen. Op het menu stond o.a. “de vangst van de dag, vers van de afslag”: deze keer tongschar, een goedkopere vorm van slibtong, en ik betaalde €20,- voor een visje van nog geen 300 gram. De visserlui uit Urk krijgen per kilo nog geen 6 euro voor échte tong, laat staan voor tongschar. Harderwijk praat nu vol trots over hun visserijdagen en hun geweldige visserijverleden. Ik denk dat ik dat weekend maar ga werken… Bijgaand een film over een weekje op de kotter UK 292. De vis wordt duur betaald! Bekijk dit filmpje.

dicktipt:Schrijf ook eens een gastblog!

Een jaar geleden: backhans

8 thoughts on “Harderwijker visserijdagen?

 1. Zo zeg, dat zijn bepaald geen doetjes op die woeste zee. Prachtige film, interessant om dat proces van begin tot eind eens mee te maken. Er komt heel wat bij kijken. Dat is wel andere koek dan mijn rondvaarttripjes over de IJssel en het IJsselmeer. 🙂

  • Klopt. Het zijn (helaas wel) hele fabrieken op zee. Goed om te realiseren als we een tongetje fileren….

 2. Mooi blog, zeer interessant, prachtige linken.
  Het filmpje heb ik niet helemaal uitgekeken (bijna half uur, dat is me te lang), maar de beelden zien er prachtig uit met de muziek van A-team, mooi.

  Leuk idee van een gastblog.
  @Dick, wil je bij mij een keer gastbloggen?
  Primeur, want dat heb ik nog nooit gedaan.
  Een slecht gedichtje met de kunst erbij zoeken en dan zal ik het op mijn manier publiceren.
  Heb je iets leuks?
  .

  • dan heb je die psalmen nog niet gehoord denk ik…… oeff. Ik heb nix, maar ga wat verzinnen! (Maar eerst die worsten eraf! ‘-) x

 3. Mooie film, mooie blog! Maarre…
  Zijn die urkers nou helden of de harderwijkers softies? Of is allebei waar?

  En wat betreft die duur betaalde vis, ach dat valt toch nog mee? We hebben het tenslotte over een restaurant. Boeren krijgen 1 ct voor een kilo uien, die in de suup 60 cent kosten!

 4. Visserijdagen, vissers, trots, Harderwijk…..hoelang moeten we gedenken, het is als als hanzedagen, middeleeuwen, dát waren nog eens tijden, zoiets ? De vis en de uien worden duur betaald, ik wed dat de prijs bij de gewone vishandelaar ook vaak 10 keer over de kop gaat, maar ja, dat is handel. Dat is de economie en marktwerking, maar de gewone visserman doet het echte werk, en niet zonder risico. Loop maar eens langs het vissersmonument op Urk, de afgelopen 10 jr zijn ook nog eens 9 visserlui op zee gebleven, vaak vader en zonen tegelijk. De hardwerkende uien-boeren krijgen ook te weinig voor hun product en we betalen bij de super zomaar teveel. Maar die boeren zijn elke avond thuis bij hun gezin en slapen redelijke nachten. Zo ook de Harderwijker vaders waarvan hun overgrootopa misschien ooit viste op het IJsselmeer. Soms snap ik het ook stiekem wel een klein beetje als de Urker vissers hun product wel eens zelf willen verkopen ipv via de wettelijk verplichte visafslag….

 5. nog een naschokje van Gerrit:
  Dick,
  Ik was onlangs je gastblogger, en dat was me een eer ! Ik ben begaan met mijn verleden en ondanks alles hou ik van deze nostalgie, en nu de verkiezingen voor de deur staan en het op stemmen aankomt denk ik aan hard werkende ambachtslieden die hun ziel en zaligheid in hun beroep steken. Vandaag was ik voor boodschappen bij AH en wat me opviel was dat er vele auto’s met een pools kenteken stonden, en in de winkel werd er veel Pools gesproken , door ongetwijfeld hardwerkende immigranten. Het zijn werkers in de bouw en agrarische sector aan hun kleding te zien en ik heb veel respect voor die mannen, die hun gezin en vaderland hebben verlaten om te werken en hun kost te verdienen. Ik vraag me af waarom de Nederlandse werklozen geen werk willen vinden en maar klagen over hun leed. Vandaag was jouw hardwerkende zoon Johan lekker met zijn rookoven bezig en ik had sterk de indruk dat hij visjes aan het roken was, zo’n lekkere en herkenbare geur verspreidde zich over onze Stationslaan. Ik voelde weer die nostalgie die me zo bekend was. Ik dacht aan vis en de visserij, en natuurlijk dacht ik even aan Urk en hun harde vissersbestaan. En toen kwam de verkiezingsstrijd me weer voor ogen, wat moet je nu denken van oprechte hardwerkende visserlui die elke week hun vrouw kinderen moeten loslaten en op zee hun brood proberen te verdienen op een grote kotter die jij oneerbiedig ‘fabrieken’ noemde. Maar met een arbeidsethos die geen Nederlander zou misstaan hun werk doen, je moet deze film even zien hoor ! Hij zou niet misstaan in ‘ man bijt hond ‘ maar oh wat illustratief !! Hardwerkende , gewone mannen, met ora et labora mentaliteit, die voor hun gevoel het mooiste beroep ter wereld hebben, zo mooi, zo menselijk, zo indrukwekkend te zien, ze moeten stoppen met hun beroep, sanering heet dat….. Maar waarom eigenlijk ?? Welke partij moet ik nu stemmen Dick ? (en zoals vriend Vermaas suggereerde: het cokesnuiven bij die urkers ? is vooral populistisch gezeur waar de pers debet aan is), mooie film over een ‘eenvoudige bemanning’ die voor ons scholletje op het bord nog harder werken dan de Polen… deze video op YouTube:

Comments are closed.