mijn tante Riet

6a01053629b0e1970b0120a5f74230970c-800wi

Vandaag wordt in sommige kringen gevierd dat in Nederland geen nertsen meer gefokt mogen worden. Nertsen zelf mogen dat nog wel, maar er wordt een algeheel verbod op nertsenfokkerijen van kracht. Mijn helaas te vroeg overleden Tante Riet Haaksma-Bijlo had toen ik klein was een nertsenfarm. Tante Riet was een stoere weduwe met drie dochters en een zoon. Haar nóg veel vroeger overleden echtgenoot Dick bracht kort na mijn geboorte een mooie cadeautje mee uit Amerika in de veronderstelling dat ik naar hem vernoemd was. Mijn ouders lieten dat zo. Tante Riet bleef met een klein pensioen en genoemde vier kleine kinderen achter en werkte destijds bij een motorenfabriek in Harderwijk. Het was een robuuste, energieke vrouw waar wij als kinderen soms onterecht wat bang voor waren. Ze trok de stoute schoenen, of beter gezegd rubber laarzen aan om in Ermelo aan de Harderwijkerweg een nertsenfarm te beginnen. Prachtige diertjes met vlijmscherpe tandjes die volgens mij vooral gevoerd werden met koeienpens. Ik ging af en toe naar haar toe om voor mijn hond Herta een stuk van die pens op te halen. Ik zie haar nog in stofjas en laarzen de pens uit een stinkende ton vissen om er een mooi stuk voor Herta af te snijden. Smerig, maar wél stoer. Ze is nooit hertrouwd en maakte jaren later een klein carrièresprongetje naar schoonheidsspecialiste. Toen ik vijftien jaar was ging ik regelmatig met vriendje Willem bij haar in haar sauna. Ik was toen al lang niet bang meer. In Nederland wordt regelmatig ingegrepen bij min of meer ongewenste bedrijfstakken. De in verband met overmatig gegraai en gefraudeer van hogerhand geliquideerde vastgoedbranche zal veel tijd nodig hebben te herstellen. Door zware arbo-eisen en hoge lonen is de meeste productie allang uitgeweken naar goedkopere landen. De beroepsvisserij werd jaren geleden al gesaneerd en alleen wat vastberaden volhouders op Urk vissen nog tegen de stroom in. Hebben de dierenactivisten terecht gewonnen? De tweedehands jas of liever naakt dan namaak? Tante Riet droeg geen bont, maar kon haar gezin erdoor in stand houden. Een hardwerkende bedrijfstak wordt vandaag zonder verdoving de nek omgedraaid omdat nertsen alleen voor hun velletje gefokt werden. Er worden vanaf nu jaarlijks zes miljoen minder nertsen geboren en die zes miljoen nertsen zijn nu dus beter af. We maken het bont in Nederland. Tante Riet vindt het best, Naomi ook. Ik twijfel nog. dicktipt: Happy Newyear!

Foto_puppies_in_hand

46562_397322103673792_1333166695_n

8 thoughts on “mijn tante Riet

 1. Mee eens, Dick. Ik heb vroeger vakantiewerk gedaan in nertsenfarm (in Nieuw Milligen, eigenaar baron van Tuyll tot Serooskerken). Prima bedrijfstak, nog steeds. Diertjes hebben het beter dan menig collega (varkens, kippen etc.)

  • Ik kende een mooie vrouw met de naam “Van Woudenberg-Hamstra” die daar ook iets mee te maken had volgens mij… (Coby?)

 2. Mirjam Jansen ‏@MirjamsWoorden
  @dickleene Je twijfelt nog? Ongelooflijk! Met een klein beetje intelligentie en veel goede wil zijn ook andere inkomensvormen te bedenken.

 3. Als het om dieren of (wal)vissen gaat lijkt Nederland ineens roomser dan de Paus, er wordt schande gesproken en het woord dierenleed is niet van de lucht….
  Ik ben opgegroeid in de polder en ken het boerenleven en soms kwamen stadsmensen die normaal hulpverleners in elkaar slaan tijdens hun werk, in het geweer als er schapen (met wintervacht!) nog in de wei stonden met min5…. Niet gehinderd door enige kennis dat dat voor een schaap beter was dan op stal ivm vachtbroei en maden in hun beharing.
  Wat een verstand !

 4. Aangenaam verrast door het leuke stuk over jouw tante, mijn moeder.
  Dank je wel!
  Fijne feestdagen, groeten aan oom Frits.
  Groet,
  Riet”uggs” van Ooyen.

 5. Via een niet te publiceren omweg kwam ik hier. Interessant stukje. Echt. We vervallen allemaal veel te gemakkelijk in goed-verkopende gemeenplaatsen.

Comments are closed.