Piet en Jan

531001_10151003443390810_1805985160_n

Mijn oude vader Frits, u kent hem nog wel, was goed met kleine kinderen. Hij kon ons en later zijn kleinkinderen lang boeien met een simpel spelletje. Ik herinner mij verzoeknummers als “Jantje zag eens pruimen hangen.” Een toren in het zonlicht die leek te branden, waarbij het driemaal met luide stem geroepen “Brand!” grote indruk maakte. Het boeren-, dames-, heren- en soldatenpaard waarbij je het zelfs de dertigste keer nog spannend vond om door zijn knieën te vallen. Ik zou er nog best twintig kunnen opnoemen denk ik, maar die kent u zelf vast ook wel. Er was een flauwe die ik nooit begreep, waarbij hij beweerde dat hij zijn hand naar peper kon laten ruiken. De meest simpele was die van Piet en Jan. Ik probeerde het ook met mijn kleinkinderen, maar die waren al snel te slim voor dit soort domme spelletjes. Oude Frits deed het met twee stukjes krantenpapier die hij om de topjes van zijn middelvingers vouwde en zorgvuldig met spuug een beetje vastplakte. Dat was op zichzelf al een boeiende vertoning. En dan begon het:
er komen twee soldaatjes an, (let op, an ipv aan)
de ene heet Piet, de andere Jan.
Tot zover was er niets bijzonders aan de hand en begreep ik het nog wel. Vervolgens zwaaide hij zijn handen, met de hoedjes op de wijsvingers één voor één naar achteren, tot ver over zijn schouders, waarbij hij riep:
wég Piet, weg Jan!
En als bij donderslag waren de mutsjes verdwenen. Een raadsel, iedere keer weer! Maar bij de volgende zwaai naar achteren werd het wonder zo mogelijk nóg groter:
daar komen ze allebei weer an… (let op: ook hier weer an ipv aan!)
De hoedjes van beide soldaten zaten weer stevig op de vingertoppen. Onbegrijpelijk! Ik mis alle overtuigingskracht bij dit soort eenvoudige volksverlakkerij, want mijn kleinkinderen keken misschien alleen de eerste keer wat verbaasd achter mijn rug, of daar soms hoedjes lagen, maar de tweede keer hadden ze me door. Stom Opa!

Onlangs vond mijn zus bij het archiveren van foto’s onderstaande foto van oude Frits van zéker vijftig jaar geleden, met sigaret en zonnebril. dicktipt: Als je goed kijkt zie je Piet nog aan zijn middelvinger zitten.

jfleenesr

dickblogtteeen jaar geledenzilver

.