uitgekraamd

Volgende week ook in mijn mooie dorp de eerste braderie van deze zomervakantie. Het smakeloze melkkoetje van de plaatselijke VVV waarop toch om onbegrijpelijke redenen duizenden mensen afkomen. Als het maar een beetje droog is zie je een vrij nauwkeurige afspiegeling van de samenleving aan je voorbijtrekken. En dat per avond een keer of vier. Ieder zichzelf respecterend gehucht organiseert een braderie. Heeft de plaats wat meer allure dan heet het een preuverie, maar het is nagenoeg hetzelfde. Op bovenstaande foto ziet u mijn vader met twee van mijn oudere broers. Het zal een van de eerste braderieen geweest zijn in Ermelo. Aan hun korte broek en karakteristieke kapsel te zien was het rond 1955. Ik denk dat het hele evenement destijds uit niet meer dan tien kramen bestond. Volgende week zullen dat er meer dan honderd zijn. Wat mij betreft doen we alle braderieen met onmiddelijke ingang de das om. dicktipt: poffertjes dan maar.

Een jaar geleden schreef ik dit.

24 thoughts on “uitgekraamd

 1. Jeugdsentiment
  Ik zie Antje van Bentum nog zo een vers gebakken sjasliek compleet met saus in haar handtasje stoppen om deze lekkernij fijn thuis op te eten.

 2. Poffertjes…? Ik zeg vluchten elke dinsdag…!!! Verschrikkelijk al die foute driekwart leggings, trainingpakken en kinderwagens….

 3. De foto is fantastisch, wat had ik die graag groter gezien.
  Echt goede poffertjes zijn heerlijk.
  Ik kan er nog weleens naar verlangen. Poffertjes uit Laren, gebakken op een gietijzeren fornuis, door het etablissement groeit een boom. En de koekenbakker achter de kachel tovert met een vorkje alle poffertjes om, honderden tegelijk.
  ‘Eén Hollands,’ klinkt er van achter uit de tent in de richting van het fornuis voor, dan worden er ook wafels gebakken.
  Veel plezier!

  • Ik heb ‘m wat bijgesneden. Bovenop de kraam staat: In de kraam van Trien&Bram een Lucky das uit Volendam. (maar dat ging mij te ver…) Wie Trien&Bram zijn is mij ontgaan.

 4. Woensdag a.s. de eerste braderie bij ons in Lunteren, de korte- en driekwart broeken met overhangende bierbuiken komen dan bij ons voorbij richting dorpsstraat, die hoek van ons darpje mijden wij dan dus als de pest.

 5. Dick,
  zou je die leuke foto wat groter kunnen maken?
  Ik ben dol op foto’s van vroeger, maar dit is een postzegeltje.
  (Waarschijnlijk is er toch meer te verdienen aan patat dan aan poffertjes.
  Oh nee: aan hamburgers, saté en bier…)

 6. Ik zie niet echt iets op die kleine foto, mijn bril vergroot niet genoeg.
  Maar ik ben het met je eens over braderieen de das om doen en lekker poffertjes gaan eten! Oei… daar krijg ik ter stond zin in. Maar nóg meer in slapen!

 7. IJzersterk concept wat al eeuwen onveranderd een succes is. Wat vroeger een nieuwtje was heet nu “oude ambachten”. Je moet er maar op komen! 😉

 8. Precies, En ná de braderieen doen ze het nóg een keer, maar dan heet het Standwerkersconcours….

Comments are closed.