Willem is boos.

Willem Nieuwenhuis

Vandaag las ik Willems’ boek “Mijn waarheid / Geldgerommel.” De titel sprak mij aan. Ik heb Willem een paar keer ontmoet en stuurde hem vorige week een email of hij het boek wilde opsturen. Ik schreef: Als ik in het boek voorkom wil ik er drie, zo niet graag één exemplaar. Hij stuurde er slechts één waarvoor ik hem € 22,50 overmaakte. Willem weet vast nog welk pand in Harderwijk ik aan hem wilde verkopen. Ik heb geen idee. Wat ik me nog goed herinner is zijn uitspraak: “Kom maar op met die panden Dick, ik kan snel schakelen.” Het was beslist een aardige en in mijn ogen eerlijke, hardwerkende vent. Het ging hem goed en dat wilde hij wel weten ook. Helaas zit er nu een ander in zijn prachtige kantoorpand en ook die heeft inmiddels wat te kampen met de malaise in het vastgoed. Als je er in geloofde zou je kunnen zeggen dat er weinig zegen rust op de Jugendstill villa. Gelukkig geloven wij daar niet in. Het verschil is dat Willem iedereen de schuld geeft, behalve zichzelf. Natuurlijk hebben ze hem tegengewerkt in plaats van geholpen, maar als door-en-door verzekeringsman had hij kunnen weten dat verzekeringsmaatschappijen net als banken de naam hebben hun paraplu te komen ophalen als het begint te regenen. Met teveel schulden word je kwetsbaar en als het spannend wordt zijn er weinig vrienden over. Op de eerste honderd pagina’s schrijft hij over zijn inzet, vakmanschap en successen,  afgewisseld met vertederende verhalen over zijn hulp aan mensen die dat nodig hadden. Ook Willlem zelf kreeg helaas wat verdriet te verwerken. Daarna vliegen er geheel onverwacht vliegtuigen in twee eeneiige torens in NY, en de rapen zijn gaar. Op alle fronten tegelijk gaat het mis en zowel bank als maatschappij weigeren hem met aanvullende kredieten overeind te houden. Dat is zuur en voor de argeloze lezer zelfs hier en daar onbegrijpelijk oneerlijk, maar zo gaat het soms. Als hij de dip in 2005 zou hebben overleefd, is de kans aanzienlijk dat hij de aan volgende recessieboom in 2009 had gehangen. Nu is de bankdirecteur een minkukel en de andere kredietverstrekker een schoft. Eén van beide ken ik persoonlijk en geloof me; hij is niet anders dan welke kredietverstrekker ook. Fantastisch om een goed glas mee te drinken, een hazenrug te eten of mee te gaan varen op een mooie boot. Ik weet als geen ander dat teveel hypotheek kwetsbaar maakt en dat alleen jij dat kunt oplossen door genoeg te verdienen. Als dat niet lukt heb je pech. Jammer, maar schelden helpt niet. dicktipt: Een aanrader voor elke tussenpersoon of andere Harderwieker, te bestellen via: willem.nieuwenhuis@gmail.com

 

dickblogtteEen jaar geleden: Smerig!