onderkoeld

Durf te vragen: U weet dat ik een liefhebber ben van dieren, uitgezonderd katten. Ook met de kreeft ken ik weinig affiniteit. Wél ben ik een groot liefhebber zowel bij het duiken als op het bord. Hier en daar liet ik al prachtige plaatjes zien van rode exemplaren op het rooster. Hierbij weer een foto van een kreeft vóórdat hij kort in een pan heet water belandde. Twee jaar geleden vierden wij Kerst bij goede vrienden in Schotland en de kundige keukenprinses had een paar prachtige versgevangen kreeften in huis gehaald. Ze zag zoals zo velen wat op tegen “de kill” en wij bemoeiden ons er graag mee. Alle mogelijke opties passeerden de revue en de gastvrouw had besloten dat het mes de meest diervriendelijke methode was. Haar man was daar niet te beroerd voor en plantte het kordaat in het achterhoofd van de kreeft. Het dier spartelde hartverscheurend en er werd besloten om voor zijn lotgenoten de pan met kokend water te verkiezen. Het pannetje was wat aan de kleine kant en het sterke dier vocht als een leeuw om er uit te klimmen. Ook dit duurde haar veel te lang en de gastvrouw spartelde heftiger dan de kreeft. Omdat er nog twee kreeften te gaan waren en het tóch de bedoeling was dat ik ze “Caribisch” zou grillen wees ik haar resoluut de deur van de keuken en vroeg haar tien minuten later terug te komen. In een iets grotere pan, head first, was het leed snel geleden. Het diner was vervolgens overheerlijk en we praatten nog even na over wat de beste methode zou zijn. Kort geleden hebben wij een nieuwe tip uitgeprobeerd en ik leg deze ook graag even aan u voor. De levende kreeft(en) gaan van de koelkast, waar ze normaal gesproken worden bewaard, een uurtje voor gebruik in de vriezer. Op de foto ziet u het resultaat. Ik neem aan dat het dier snel onderkoelt raakt en sterft, maar ik heb er niet naastgelegen natuurlijk. Het lijkt vrij pijnloos en zonder gespartel, maar zeker weten doen wij het natuurlijk nooit. Sportvissers zeggen graag dat vissen geen pijn voelen, maar bewezen is het vast niet. Tenzij u ons kunt overtuigen kiezen wij ook voor de eerstvolgende kreeft voor de koele vriesdood. Roept u maar! dicktipt: niet om de vijf minuten kijken, dan duurt het langer…

16 thoughts on “onderkoeld

 1. Valt dit ook onder de rituele slachtingen?
  Lang geleden dat ik een kreeft kocht om te verorberen. Uit de diepvries. Wel zo makkelijk 😉
  Ga ik overigens nooit meer doen. Wat een ge-etter zeg om een stukje ‘vlees’ aan de vork te kunnen prikken!

 2. Dan voel ik me als Kreeft toch aangesproken…
  De meest humane manier is om op Sint Maarten, Simpson Bay in restaurant ThreePalms Caribean Red Lobster te eten… Ik geloof dat mijn vingers daar nog liggen, zó lekker!

 3. Als je geen voldoende grote pan hebt…..geen kreeft eten of ga naar een goed restaurant.
  Verder is de snelste en meest humane manier direct in kokend water, het dier is dan meteen dood.

 4. @DB: We zouden het eigenlijk aan de kreeften moeten vragen lijkt mij. Het moet niet op de meest humane, maar op de meest kreeftachtige manier gebeuren lijkt mij. Maar waarom zouden we het aan kreeften vragen als we het niet eens aan mensen vragen. Als we elkaar afslachten vragen we ook niet eerst, meneer of mevrouw, wat wil je liever, een kogel, stuk touw, een mes door de keel, een plastic zak over de kop, van een klif afgegooid worden, verzopen, verbrand of vergast worden enz, enz.

  Maar ik ben geen kreefteter, dus zal het mij worst zijn, net zoals vermoedelijk het de kreeft ook geen lor kan schelen. Ik vind het in kokend water gooien echter een griezelige gedachte die mij de eetlust beneemt.

  Wacht trouwens maar tot Wilders of de PvdD je blog hebben gelezen. Dan zwaait er wat voor je. Ik denk dat de kans groot is dat je vanwege de diervriendelijkheid van voornoemde mensen – en hun weerzin tegen het doden van levende wezens – de kans groot is dat je gespiesd wordt en op een houtvuur al draaien aan dat spies met een appel in je mond geroosterd wordt. Mensenvlees schijnt ook heerlijk te zijn, vooral dat van blanke mensen. Die zijn net als kalveren een beetje malser dan het taaiere donkere vlees.
  Ik heb dit persoonlijk uit de mond van een menseneter vernomen en die was geen flosser. Hij had het gekrompen hoofd met dichtgenaaide ogen en lippen van de persoon nog aan de uit palen opgebouwde muur van zijn hut hangen.

  Shit, ik was vergeten of ik ‘human’ ben aan te vinken. Nu twijfel ik, dus lieg ik maar, dat is tenminste menselijk.

 5. Ik slachtte al eens kippen, konijnen (zeg ik nu maar even niet op mijn blog), duiven en ganzen maar voor dit beest ken ik geen beproefd remedie. Heb eerlijk gezegd ook nog nooit kreeft gegeten. Wel stekelvarken en onlangs sloeg iemand nog een brasem voor mijn neus dood tegen een boom (en zat toen onder het bloed), maar schaaldieren? (zo heet dat toch?) Ik ben al blij dat ik onlangs de garnalen op mijn bord ‘frutti di mare’ openkreeg.
  Als ik de keus had (hierboven te lezen dient men daar serieus rekening mee te houden) heb ik toch liever een genadeslag/steek of iets dergelijks, dan een bevriezingsdood.
  En nu maar hopen dat deze reactie niet weer ergens een zachte dood vindt. (en ik ben nog steeds benieuwd naar die broer van jou)

  • Hij was vorige week hier om onze oude moeder te begraven en is weer snel naar Ospedaletto gegaan. Hij heeft een mooi huurappartementje, dus je bent vast welkom. Probeer maar eens, ook de kreeft…..

 6. Je broer zal in Ospedaletto niet vaak verse kreeft eten. Destijds kwam er alleen wekelijks een viskar met wat calamari langs. Maar misschien zijn de tijden veranderd en is je broer nu zelf, daar onder de mast op de Monte Peglia een heuse kreeftenkwekerij begonnen. Wie weet.

 7. De Vissenbescherming is een petitie gestart om hier een einde aan te maken. Het doel is om 50.000 handtekeningen tegen het levend koken van krabben en kreeften binnen te halen. De handtekeningen zullen aangeboden worden aan de Tweede Kamer.Het levend koken van deze dieren werd altijd als acceptabel beschouwd, omdat men dacht dat ze niets konden voelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij deze kreeften en krabben wel degelijk gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn. Het levend koken van deze dierenzorgt dat ook voor heel veel pijn.

 8. Kreeft een half uurtje in de vriezer. Beestje is dan niet dood maar wel zwaar verdoofd. Niet bij laten komen, maar direct uit de vriezer head first in een GROTE pan met veel kokend water (of liever court bouillon), zodat het water niet te zeer afkoelt (je gooit er toch een pond kreeft in van ongeveer vriespunt).

  Als je gepiep hoort: dat is niet de kreeft, maar pantser of ontsnappende lucht.

Comments are closed.