dwaalspoor

Het bedenken van originele teksten en slogans is niet eenvoudig. We willen lollig zijn en origineel, wat de duidelijkheid lang niet altijd ten goede komt. Je leest soms menukaarten in restaurants waar ze zich uitsloven in grappige namen voor gerechten waardoor je driemaal moet lezen vóór je weet wat er op je bord komt. Ik noem: “Ze smelten de kazen” of “Complimenten van de slager.” Zegt u het maar!

In Harderwijk is al een flink aantal jaren een clubje actief die verrassend leuke evenementjes organiseert. Als je er per ongeluk terecht komt dan denk je: “O, bedoelen ze dit!” Namen als Lalaland, BlijeBietjes, HeiligeBoontjes klinken grappig, maar de creativiteit schiet hier zijn doel behoorlijk voorbij, al zijn het uiteindelijk best succesvolle feestjes geworden. Het DonkereDagenFestival komt vast en zeker uit dezelfde komische koker, die een aantal jaren geleden ook Ermelo adviseerde bij de naam “Dwaallichtfestival”. Ik mag me dit jaar met de organisatie bemoeien en ik heb inmiddels al zo’n achtenveertig keer moeten uitleggen wat het is en hoe het werkt. Ook weer een lollige, gezellige naam die niemand begrijpt. Het enige voordeel dat ik zie, is dat het mensen mogelijk nieuwsgierig maakt. Er zal vast wel een enkeling zijn die het onthoudt en op zoek gaat naar de internetpagina die e.e.a. duidelijk maakt.

Nu is het aan de andere kant ook niet eenvoudig om voor dit ontzettend leuke evenementje een duidelijke, klinkende naam te bedenken. In andere plaatsen heet het soms “Gluren bij de buren”, wat ook al niet heel erg duidelijk is. Ik leg het nog maar een keer uit beste mensen:

Er zijn op 31 januari ’s avonds 12 verschillende muzikale acts (optredens) op 12 verschillende huiskameradressen. Deze zijn verdeeld in vier routes waaruit je kunt kiezen. (Ook voor die routes zijn weer lollige dierennamen verzonnen, maar daar kan ik mee leven.) Alles binnen 5 minuten per fiets te bereiken. Iedere groep van zo’n twintig deelnemers  wordt begeleid door een herkenbare gids die de kortste weg weet. We beginnen en eindigen in de Dialoog waar ook mooie optredens te beluisteren zijn. De optredens in de gastvrije huiskamers zijn natuurlijk veel intiemer. Iedere deelnemer krijgt een gratis dwaallichtje voor op de jas of op de fiets, beschikbaar gesteld door de FietsHalte.

Wedstrijd:

Verzin een betere naam voor dit evenement en zend deze in via de contactmogelijkheid op www.dwaallichtfestival.nl  De beste inzending krijgt 2 gratis kaarten voor 31 januari a.s en wie weet gebruiken we uw naam voor het dwaallichtfestival 2021! Vanzelfsprekend doen we er een flesje wijn bij voor onderweg in de fietstas. Succes en pomp de banden van uw fiets maar vast op!   

dickblogt®