sabattical2

Valsebas’sabattical

Het is een heerlijk gevoel te merken dat je gemist wordt. Kritische vragen om uitleg in Continuo en strenge berispingen van een goedgelovige sopraan tijdens het winkelen in Ermelo nopen mij tot nadere uitleg.

Twee Continuo’s geleden leek het mij verstandig om niet teveel uit te wijden over het hoe en waarom van mijn acht maanden korte non-actief. Er zijn koorleden geweest die veronderstelden dat Birgit en ik samen met de trein naar Rusland gingen om daar iets tweestemmigs uit te voeren. Was het maar zo simpel! Ook een evangelisatiereis naar Uganda had iedereen wellicht wel begrepen en, had ik in het onderwijs gezeten was een burn-out ook een algemeen aanvaard excuus geweest. Nee lieve mensen; het ligt allemaal wat ingewikkelder. Ik loop in mijn enthousiasme soms wat te hard van stapel en u weet hoe het met menig hardloper afloopt. Ik moest er gewoon even tussenuit. Vanzelfsprekend ben ik slim genoeg om daar een periode voor uit te kiezen waarin er stukken worden ingestudeerd waarvan ik, mogelijk ten onrechte, denk ze te kunnen missen. Het betreft hier beslist geen aversie tegen Britten, een aversie zoals destijds Theo Helderman deed deserteren bij The Crucifixion van heilsoldaat Stainer. Graag wil ik vanaf deze plek de goedgelovige sopraan er op wijzen dat het zingen geen aangenomen werk, nog van nationaal belang, laat staan in oorlogstijd betreft. Het gaat over een hobby waarvoor ik me m.i. al flink inzette. Indien er een nijpend tekort aan bassen zou zijn zou ik me deze korte vakantie wellicht niet hebben veroorloofd. Kortom; leuk dat ze me mist, maar vooral niet gaan betuttelen zou ik zeggen. We hebben ieder voor zich al verplichtingen genoeg! De Sint Nicolas lijkt me uiterst geschikt om samen met mijn kleinzoon (wie kent hem niet) vanuit de zaal mee te mogen maken. Hij gelooft er tenminste nog in en is inmiddels ruim een jaar ouder.

Voor de vakantie heb ik een serie privé-lessen gevolgd bij Marlies. Er was nog voldoende bij te schaven aan ademsteun, articulatie (mag wat minder!) en resonantie (mag wat meer!). Voordat ik mij weer in uw midden waag, zal ik opnieuw een paar lessen nemen om de verloren meters weer in te halen. Nadat ik zondag 2 december de traditionele Messiah in de Royal Alberthall meegezongen heb durf ik de confrontatie met u wel weer aan. Overigens heb ik voor de liefhebber nog twee plaatsen over in onze box!

Valsebas® september 2007